Позначення «E» і порядковий номер позначають харчові добавки, які застосовуються у всьому світі в якості консервантів, підсилювачів смаку, загусників і розпушувачів. Серед них є абсолютно нешкідливі, а є дуже небезпечні!
Набагато легше розбиратися в складі продукту, якщо ви знаєте, що означає ця кодова Е. Це — цифровий код, який визначає додаткові інгредієнти, введені в склад. Якщо код починається з 1, то це харчовий барвник. 2 — це консерванти, 3 — антиокислювачі. 4 — це стабілізатори, 5 — емульгатори, вони зберігають структуру продукту однорідною. Підсилювачі смаку і аромату починаються на 6. Чотиризначний код говорить про наявність підсолоджувачів, інформує Ukr.Media.
Не всі Е шкідливі. Під деякими ховаються зовсім невинні речі на зразок вітаміну С або лютеїну.
Список нешкідливих Е добавок невеликий:
E100 — Куркумін
E101 — Рибофлавін
E106 — Рибофлавін-5
Е160а — Каротин
Е161b — Лютеїн
E300 — Аскорбінова кислота (вітамін С)
E306-Е309 — Токоферол (вітамін Е).
Е440 — Пектин
Е641, Е642 — L-лейцин і лізин (амінокислоти).
Е916, Е917 — Кальцію йодат
З небезпечними для здоров'я Е справа йде гірше. Не купуйте продукти, якщо на їхній етикетці ви знайдете наступні маркування:
Джерело: ukr.media