Гороховий суп — не надто швидка історія, оскільки горох потрібно замочувати і довго варити. Зате цей суп дуже смачний і поживний. А взимку — просто незамінний. Адже бобові — чудове джерело білка та вітамінів. Вони дають тривалу енергію, а копченості створюють незабутній смак і заряджають енергією.
Тож свій гороховий суп повинен бути в арсеналі кожної господині. Тим більше, що складністю приготування ця страва не відрізняється, і якщо знати деякі тонкощі, то юшка вийде просто бездоганною.
Як варити горох
Горох потрібно замочувати на кілька годин у холодній воді. Тоді він звариться швидше і якісніше. До того ж у процесі замочування горох трохи змінює смак і запах. Він починає пахнути горішками, а неприємний гороховий запах зникає.
Після замочування горох потрібно промити, перетираючи долонями, і залити свіжою холодною водою. Варити потрібно на невеликому вогні, тоді горох вийде м'якшим і смачнішим.
Скільки варити
Якщо ви замочували горох, то вистачить 60 хвилин. Якщо не замочували — часу знадобиться близько 1,5-2 годин.
Скільки води потрібно
Якщо ви варите суп на воді — то наливайте по 400-450 мл води на порцію. Це багато, але частина води википить.
Якщо ви хочете додати бульйон, то варіть горох у невеликій кількості води, а потім долийте бульйон, тоді ж, коли будете додавати пасеровані овочі. Тобто через 40 хвилин після закипання. Так, бульйон має бути гарячим.
Які копченості брати
Для горохового супу підійде практично будь-яка ковбасно-делікатесна продукція: сосиски, ковбаски, бекон, окіст, ковбаса копчена і варена. Загалом, все, що залишилося в холодильнику, можна сміливо різати і додавати в каструлю з горохом. Особливо добре виступають у гороховому супі грудинка і копчені реберця.
Коли класти овочі
Моркву і цибулю потрібно пасерувати на повільному вогні. Попередньо дрібно нарізавши або натерши на тертці моркву. Все до золотистого кольору, як завжди. Тільки не забудьте, обсмажуючи овочі на рослинній олії, додати в неї кубик вершкового масла, перед самим завершенням процесу.
Овочі кладуть, коли горох стане м'яким, але ще не почне розварюватися, — приблизно через 40 хвилин після закипання.
Коли класти копченості
Для початку копченості потрібно порізати невеликими шматками, можна приготувати порційні шматки грудинки або бекону, які ви покладете в кожну тарілку, те ж стосується і реберець.
Копченості потрібно обсмажити. Це можна зробити на сковороді, де ви смажили цибулю і моркву. Після того, як ви поклали овочі в суп, на сковороді швидко обсмажуються ковбаски і все інше. І все додається в суп.
Додавати копченості потрібно незадовго до закінчення варки, щоб вони встигли і аромат дати, і не надто довго поваритися.
Як зробити суп густим
Щоб горох розварився, в кашу можна додати половину чайної ложки соди. Також для густоти додають нарізану дрібним кубиком картоплю.
На чому варити
Можна варити на воді, додавши в овочі трохи вершкового масла, тоді суп буде дуже смачним і досить наваристим. Якщо ви не уявляєте собі суп без бульйону — то додавайте м'ясний або курячий в той момент, коли горох майже зварився.
Обов'язково
Після того як суп зварився, його потрібно вимкнути, посолити і поперчити і накрити кришкою. Нехай постоїть 10-15 хвилин. За цей час він загусне, смак копченостей розкриється.
Завершення
При подачі в гороховий суп можна додати грінки. Можна додати до грінок трохи часнику і олії. Взагалі до копченостей дуже підходить часник, його можна розтерти з зеленню в ступці і теж додати в суп.
Гороховий суп з копченими свинячими реберцями
- 1 склянка сухого гороху
- 300 г грудинки або копчених свинячих реберець
- 2 моркви
- 1 велика цибулина
- 2-3 ст.л. топленого масла
- Сіль і чорний перець
Крок 1. Горох замочити на кілька годин (ніч).
Крок 2. Зварити горох у 2 літрах води протягом години.
Крок 3. Цибулю і моркву почистити, цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на дрібній тертці.
Крок 4. Обсмажити на топленому маслі цибулю, а потім до неї додати моркву. Обсмажені овочі додати до гороху.
Крок 5. Грудинку нарізати, якщо використовуєте реберця, то відокремити одне від одного. І обсмажити на сковороді від овочів.
Крок 6. Додати в гороховий суп копченості, довести до кипіння, посолити, поперчити і дати постояти під кришкою 15 хвилин, без вогню.
Джерело: ukr.media