Я завжди вважала, що найсмачніша печена картопля — це фірмова страва моєї свекрухи. Але днями вирішила приготувати її сама, дотримуючись її нехитрих порад і трьох маленьких кулінарних хитрощів. Вийшло так смачно, що тепер ця картопля для мене — справжня «королева” святкового столу. Гості нею щиро захоплюються, а рідні просять готувати ще й ще, інформує Ukr.Media.
Ділюся цим перевіреним часом і досвідом рецептом, у якому головна роль належить саме нехитрим дрібницям.
3 головні секрети соковитої запеченої картоплі
1. Легке підварювання
Все геніальне — просте. Щоб картопля вийшла ніжною і водночас тримала форму, її спочатку слід трохи підварити — буквально 2-3 хвилини в підсоленій воді. Розрізаю картоплину на 4-8 частин, залежно від розміру, кладу у холодну воду, доводжу до кипіння і через кілька хвилин відкидаю на друшляк. Дати шматочкам обсохнути — так вони не будуть «водянистими» і не розваляться при запіканні.
2. Злегка підкислена вода
Іноді трапляється картопля, що легко розварюється (зазвичай та, що гарна для пюре). Її краще варити не просто у підсоленій, а у воді з додаванням чайної ложки оцту (на 2 л) або кількох крапель лимонного соку. Дивно, але картопля не стане кислою, зате залишиться щільною та акуратною.
3. Часникова олія
А тут — магія смаку і аромату! Ні в якому разі не обсмажувати часник до золотистості — він втратить свою свіжість та стане гіркуватим. Я розігріваю олію, вимикаю вогонь і додаю туди розчавлений часник. Олія настоюється кілька хвилин, вбираючи в себе весь пряний аромат.
Солоденький бонус: щіпка цукру у часникову олію. Вона допомагає картоплі отримати апетитну рум'яну скоринку!
Рецепт печеної картоплі з часником
Інгредієнти:
- Картопля — 1 кг
- Олія — 100 мл
- Часник — 3-5 зубчиків (за смаком)
- Сіль, спеції, лавровий лист
- Оцет (за потребою), цукор — щіпка
Спосіб приготування:
1. Картоплю очистити і нарізати на частини. Опустити у прохолодну підсолену (або підкислену) воду, довести до кипіння, бланшувати 2-3 хвилини. Відцідити, обсушити.
2. Приготувати часникову олію: розігріти олію, зняти з вогню і додати роздавлений часник. Дати настоятися та охолонути. Додати сіль, спеції, лавровий лист, щіпку цукру.
3. Картоплю ретельно перемішати з олією, щоб шматочки були повністю вкриті пряною сумішшю.
4. Викласти картоплю на змащене деко або у форму для запікання. За бажанням можна додати цілі зубчики часнику.
5. Запікати при температурі 170-180°C приблизно 25-40 хвилин (залежить від розміру шматочків і вашої духовки). Для хрусткої скоринки наприкінці можна трошки підвищити температуру.
Ось і все — залишаємо картоплю трохи остигнути, щоб не обпектися, та насолоджуємось цією домашньою смакотою.
Джерело: ukr.media