Сир — один з моїх улюблених продуктів. До того ж, люблю зовсім різні сорти, включаючи і м'які, вершкові сири, і солоні, інформує Ukr.Media.
Але сир — продукт живий, і потребує правильного зберігання. Лежати в холодильнику і не псуватися він може довго, але за певних умов. Інакше зіпсується дуже швидко.
Іноді бачу, що люди зберігають сир просто в поліетиленовому пакеті, в якому вони і принесли його з магазину. А потім дивуються, що продукт швидко запліснявів або став липким і почав погано пахнути.
Але основна проблема була саме в неправильному зберіганні. Звичайно, за умови, що в магазині його також зберігали належним чином.
Отже, як рекомендується зберігати твердий сир?
Сир — це натуральний кисломолочний продукт, який потребує постійного доступу до кисню. Кисломолочні грибки, що входять до складу сиру, протягом усього часу продовжують активно працювати, змушуючи продукт «дихати» і змінюватися.
При цьому сиру потрібна підвищена вологість. Поліетиленова плівка створює парниковий ефект, утримуючи всередині багато вологи, але зовсім не пропускаючи повітря. В таких умовах сир швидко киснє, набуває неприємної липкості і нальоту.
Залишати сир без будь-якої обгортки теж не можна — він дуже швидко висохне, покриється жорсткою кірочкою.
Рекомендується загорнути шматок сиру в гігроскопічний папір, який буде вбирати в себе зайву вологу (наприклад у паперовий рушник), і помістити цей шматочок в контейнер з невеликим отвором для проникнення повітря.
Найкраще підійде вощений кулінарний папір (пергаментний). Він дозволить сиру "дихати", пропускаючи повітря, але при цьому запобігає надмірній втраті вологи та захищає від сторонніх запахів. Якщо загорнути сир у два шари такого паперу, то поміщати його в сирницю або контейнер необов'язково.
Непогано підходять для цього спеціальні сирниці зі скляними ковпаками. Ковпак, хоч і примикає до основи, але все ж не настільки щільно, як, наприклад, кришка контейнера з гумовим ущільнювачем.
Використовувати металеві або пластикові сирниці і контейнери не рекомендується — найкраще брати скляні, емальовані або дерев'яні.
Паперову обгортку слід міняти кожні 3-4 дні (якщо ви купили великий шматок сиру з розрахунку на тривале зберігання).
Я пам'ятаю, що коли у нас в домі не знаходилося стерильного паперу, мама загортала сир в чисту марлю і складала в емальовану каструлю. Сім'я у нас була велика, продуктів батьки купували відразу багато і моя мама вміла їх зберігати.
Оптимальна температура для зберігання сиру — 4-7 градусів, а вологість холодильної камери — не менше 85%. Не варто розміщувати сир близько до морозильної камери і у дверцятах холодильника.
Також сирні сомельє радять тримати різні сорти сиру окремо один від одного.
Сири мають властивість вбирати в себе інші запахи, тому тримати поряд з ними продукти з інтенсивними ароматами не варто.
Якщо дотримуватися цих простих правил, то твердий сир буде добре зберігатися в холодильнику досить довгий строк.
Джерело: ukr.media