Якщо знайшовши запліснявілі продукти, ви відразу ж відправляєте їх у відро для сміття — зупиніться! Можливо, дещо з цього ще придатне у їжу, інформує Ukr.Media.
Деякі види сирів
Їсти можна!
Цвіль на деяких видах сиру — частина виробничого процесу. Тому якщо на поверхні горгонзоли, стілтона, азіаго або пармезано утворилася біляста кірка, не переймайтеся: сир можна їсти, зрізавши двосантиметровий шар продукту.
Але: стежте, щоб лезо ножа не контактувало з цвіллю.
Тверді фрукти та овочі
Їсти можна!
Найбільша проблема з цвіллю — непомітний для очей грибок, що потрапляє глибоко всередину продукту. Його ви видалити не зможете навіть за наявності бажання. "Коріння" цвілі робить їжу несмачною і потенційно небезпечною для вживання.
Але твердих видів фруктів і овочів з щільною текстурою це не стосується. Капусту, картоплю, болгарський перець, моркву, ріпу і деякі сорти груш ви можете їсти без будь-яких побоювань, якщо зріжете усю цвіль і ще близько двох з половиною сантиметрів "здорової" м'якоті.
Сушене і солоне м'ясо
Їсти можна!
М'ясо з цвіллю — це і звучить, і виглядає жахливо. Але насправді існує ряд м'ясних продуктів, наявність цвілі на яких вважається нормою. Йдеться про тверду салямі і шинку домашнього посолу, на яких з часом утворюється білий наліт.
Виробники навмисно покривають м'ясо дріжджами, щоб створити особливу скоринку, яка захищає продукт від потрапляння бактерій. Завдяки їй м'ясні продукти залишаються придатними у їжу протягом декількох місяців.
Хліб та інша випічка
Їсти не можна!
Вироби з тіста мають пористу структуру, через яку цвілі дуже легко вдається потрапити всередину продукту. Захиститися від грибка ви не зможете, навіть обрізавши "квітучу" кірку.
М'які сири і сирна нарізка
Їсти не можна!
На відміну від твердих сирів, текстура яких не сприяє поширенню цвілі, м'які сири на зразок брі або камамбера псуються досить швидко.
Вам доведеться викинути і запліснявілий твердий сир, якщо ви купили його вже у нарізці. Домашні сири — ще один продукт з групи ризику. Цвіль з'являється у них задовго до того, як ви побачите її очима.
Варення і джеми
Їсти не можна!
Спокуса зняти пліснявий шар з варення і з'їсти його, звичайно, велика. Але це не врятує вас від мікотоксинів, що поширилися у продукті. Це вам не маленька плямочка на твердому сирі, яку без праці можна зрізати ножем. Видалити повністю грибки і цвіль з джему або варення — завдання практично нездійсненне. На жаль, але від улюбленого смаколика доведеться відмовитися!
Горіхи і боби
Їсти не можна!
Попри їх щільну текстуру, горіхи і бобові входять до п'ятірки продуктів з високим ризиком утворення цвілі. Запобігти її появі практично неможливо — також як і видалити її, якщо на продукті з'явилися ознаки псування.
Джерело: ukr.media