Дивовижні картопляні пироги без грама борошна — вони швидко стануть вашими улюбленими
Одна справа — замісити тісто для пиріжків з картоплею. І зовсім інша — приготувати з двох видів картоплі тісто для пиріжків, та ще й зовсім без борошна… для нас це щось з розряду фантастики. А для жителів Бойківщини, що на схилах Українських Карпат, — святкова страва, яку здавна готують після збору врожаю картоплі. Але ми не будемо чекати осені та розповімо про цю смакоту вам зараз, адже у багатьох залишилася картопля у льохах з торічного врожаю, інформує Ukr.Media.
Картопляні пироги дійсно дивують, як своїм виглядом, так і смаком.
Інгредієнти для тіста:
1,5-2 кг картоплі
1 яйце
2-3 ст. л. крохмалю
сіль
Інгредієнти для начинки:
700-800 г сиру
сіль
перець за смаком
Інгредієнти для засмажки:
3 цибулини
200 г сала
рослинна олія для смаження
сметана
Приготування:
Відвари половину із зазначеної кількості картоплі в мундирах. Так в ній залишиться більше крохмалю, а значить, буде простіше замісити тісто.
Очистити і пропусти варену картоплю через м'ясорубку.
Іншу частину картоплі (сиру) натріть на тертці. Потім вичавіть з неї сік, але не виливайте його, він нам ще стане в нагоді.
Доведіть воду у великій каструлі до кипіння. Додайте в неї картопляний сік.
Змішайте в мисці два види тертої картоплі (сиру і варену).
Додайте яйце і пару ложок крохмалю. Посоліть і поперчіть. Ретельно вимісіть руками.
Подрібніть виделкою сир, щоб не було великих шматків. При необхідності посоліть.
Скачайте кульку з картопляного тіста. Потім здавіть її в товстий млинець.
Викладіть в центр млинця ложку сирної начинки. Потім загорніть начинку в тісто з картоплі. Виходить щось типу вареників з картоплею. Але тісто з картоплі і більш товсте, тому зовні схоже на пиріжки.
За словами господині, такі пироги вона готує з сиром, грибами і навіть з яблуками. Тільки яблучні на відміну від інших смажить або пече в печі.
Акуратно перекладіть пироги в каструлю з водою. Дочекайся, поки спливуть на поверхню, потім варіть ще пару хвилин.
Викладіть на тарілку. Додайте смажену на салі цибулю і сметану. Детальніше з традиційним рецептом можна ознайомитися, подивившись відео нижче.