
Подрібнена крупа з пропареної та висушеної пшениці має золотистий колір і приємний горіховий аромат. Продукт давно перестав бути чимось дивовижним і має популярність серед українців. Особливо його цінують прихильники здорового способу життя та поціновувачі правильного харчування. Розповімо, в чому полягає користь булгуру і чи можна завдати шкоди своєму організму, якщо додати цю крупу до раціону.
Історія булгуру
Продукт родом з Близького Сходу. У Туреччині, Індії та країнах Балканського регіону пшеницю обробляли окропом і висушували на сонці. Через 3-4 дні крупу просіювали на вітрі через сита з різним розміром осередків. У результаті виходив великий, середній і дрібний булгур.
Великі зерна використовували для приготування долми або плову, а також додавали під час фарширування м'яса або овочів. Булгур середнього помелу традиційно використовувався в салатах. А от дрібний чудово підходить для супів і гарнірів.
Раніше процес ручного виробництва крупи селяни супроводжували різними обрядами. Наприклад, під час просіювання або заварювання пшениці було прийнято співати національні пісні, а після пригощати булгуром дітей.
Користь булгуру
Булгур — це пропарена й подрібнена пшениця твердих сортів. Завдяки мінімальній обробці він зберігає клітковину, мінерали (передусім марганець, магній, фосфор, залізо) та помірну кількість білка.
Клітковина підтримує роботу кишківника, відчуття ситості та мікробіом. Тобто це цільнозернова крупа, що природно допомагає травленню.
Також булгур має низько-/середньо-гікемічний індекс (особливо крупний помел), тож за умови адекватної порції допомагає рівніше тримати глюкозу в крові, ніж, скажімо, білий рис.
Вітаміни групи B нормалізують роботу нервової системи, допомагають знімати дратівливість та стрес.
Складні вуглеводи та помірний білок дають стабільну енергію та надовго пригнічують голод — корисно для контролю ваги та збалансованого раціону.
Застереження: булгур містить глютен, тому не підходить людям із целіакією/непереносимістю. Якщо є чутливість ШКТ, вводьте поступово і слідкуйте за порцією та ступенем розварювання.
Шкода булгуру
Крупа протипоказана людям з алергією на злакові та клейковину (глютен). Також не варто захоплюватися булгуром тим, хто має гастрит або слабкий шлунок. Організм може просто не впоратися з великою кількістю клітковини. З обережністю варто вживати цю кашу при загостренні панкреатиту: клітковина дратує слизову, а це може призвести до погіршення стану, спазмів і нудоти.
Застосування булгуру в кулінарії
Спосіб обробки крупи багато в чому залежить від ступеня помелу. Булгур чудово поєднується з м'ясними та овочевими стравами, а також підходить для приготування солодких десертів.
Ось кілька цікавих рецептів:
Булгур із цибульною піджаркою
Варіант простого та смачного гарніру до риби та морепродуктів. Страва виходить ситна і незвичайно пікантна: цибуля надає приємного смаку і аромату, а бризки лимонного соку поверх булгуру тільки розіграють апетит.
Інгредієнти:
- Булгур 1 склянка
- Вода 2 склянки
- Цибуля ріпчаста 1 головка
- Рослинна олія для смаження 2 столові ложки
- Сіль за смаком
- Лимонний сік за смаком
Приготування:
Нарізаємо і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору на олії. Після чого додаємо булгур, ретельно перемішуємо та заливаємо водою. Накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 25 хвилин. Готово! Перед подачею збризкайте блюдо лимонним соком.
Фруктовий булгур
Солодкий десерт більше схожий на повноцінний гарнір, ніж на легкі ласощі. Відвар чабрецю повністю просочує булгур, тому страва здається терпкою і насиченою.
Інгредієнти:
- Булгур 1 склянка
- Вода 2 склянки
- Чебрець сушений 1 чайна ложка
- Курага 80 г
- Вишня в'ялена 50 г
- Сіль 1 щіпка
- Вершкове масло 80 г
- Мед 4 столові ложки
Приготування:
Закип'ятіть воду, додайте до неї сушений чебрець. Через п'ять хвилин вимкніть вогонь і дайте настоятися відвару. Після цього процідіть його через сито.
В іншій каструлі розтопіть масло, всипте булгур і дрібку солі, і протягом 5-7 хвилин обсмажте крупу. Додайте до неї нарізані сухофрукти. Залийте суміш відваром чебрецю і готуйте ще близько 20 хвилин, поки булгур не загусне. Частування потрібно викласти на тарілку, додати мед і вишню або щось інше на ваш смак.
Як вибрати і зберігати булгур
При виборі крупи оцініть її зовнішній вигляд. Булгур має бути сухим і розсипчастим, без грудочок і злежалості. Перевірте герметичність упаковки. Якщо вона пошкоджена, дуже ймовірно, що туди потрапила волога, і продукт вже зіпсований. Також не повинно бути домішок і сміття. Для плову краще взяти крупу грубого помелу, а для каші — з дрібними зернятками.
Зберігати булгур необхідно в закритій скляній тарі, у темному сухому місці. Термін придатності крупи — до півтора року.
Джерело: ukr.media



