Чи можна заварювати і пити чай з простроченим терміном придатності

Насправді, 30 хвилин — це все, що потрібно, щоб зіпсувати хороший якісний чай. З іншого боку, деякі види можуть зберігатися десятиліттями, інформує Ukr.Media.

Чи може прострочений чай вплинути на самопочуття

Вживання простроченого чаю має дуже мало шансів насправді нашкодити здоров'ю. У гіршому випадку у людини може залишитися дуже неприємний присмак у роті або виникнути розлад шлунка.

Деякі види чаю можуть прослужити кілька десятиліть, якщо його правильно зберігати. Однак через окислення з часом чай почне втрачати свій смак і аромат. Зазвичай він матиме несвіжий смак, і смак буде м'якший, ніж повинен бути.

Таким чином, можна сміливо використовувати чистий чай (без добавок) після дати, зазначеної на упаковці. Однак варто проявити обережність з ароматизованими типами. Вони часто містять інгредієнти, які можуть зіпсуватися і викликати короткострокові проблеми зі здоров'ям. Також не рекомендується використовувати фруктовий і трав'яний чай з вичерпаним терміном придатності. Скільки часу потрібно, щоб чай дійсно став таким, важко сказати, оскільки термін придатності буде варіюватися залежно від різних видів чаю і умов зберігання.

Чому закінчується термін зберігання чайного листя

Термін зберігання чаю закінчується через умови зберігання, контакт з повітрям і вплив цвілі, тепла або води. Попри те, що багато упакованих чаїв мають термін придатності, надрукований на упаковці, швидше за все, він буде безпечний для використання ще довго після цієї дати. Навіть листя, яке змінило колір або запах, може бути не шкідливе, якщо на ньому немає цвілі і шкідників.

Як довго зберігаються різні види чаю

Листя зеленого чаю більш ніжне, ніж інші види. Воно починає швидко втрачати запах, колір і смак при неправильному зберіганні. Насправді, менш окислене листя, таке як білий чай, зелений чай і легкі улуни, матиме більш короткий термін зберігання. Варто звернути увагу на те, щоб щільно запечатати всю упаковку після використання, тому що кисень руйнує листя зеленого чаю набагато швидше, ніж інші види.

Нова упаковка свіжого зеленого чаю, поміщена влітку під прямі сонячні промені, може змінити смак і запах всього за 30 хвилин. Зелений чай зазвичай цінується за його свіжість, тому, якщо хочеться дійсно насолодитися ним, то варто використовувати його протягом 6 місяців після покупки. Однак при правильному зберіганні він може прослужити не один рік.

Чорний чай зазвичай не втрачає своїх якостей протягом 2-3 років. Злегка окислений улун найкраще використовувати протягом 6 місяців, в той час як більш сильно окислений улун буде смачним довше.

Чайні пакетики або листовий чай: в якій формі якості чаю зберігаються довше

Розсипний листовий чай матиме більш тривалий термін придатності, ніж чай в пакетиках. Чим менший лист, тим швидше закінчиться його термін зберігання. Чайні пакетики зазвичай містять пил або дрібні частинки, які можуть втратити свіжість набагато легше, ніж ціле листя, особливо якщо воно не упаковане в окремі пакети. Те ж саме стосується і матчі, чистого зеленого чаю, який слід використовувати протягом 1-2 місяців після відкриття.

Як продовжити термін придатності чайного листя

Термін придатності кожного чаю різний. Хоча дуже важко сказати, як довго чай буде залишатися свіжим, є речі, які можна зробити, щоб продовжити термін придатності:

  • зберігати чай далеко від тепла, сонячного світла, вологих місць і джерел цвілі;
  • завжди щільно закривати упаковку;
  • не відкривати упаковку занадто часто;
  • не використовувати вологі ложки.

Чай можна зберігати як при кімнатній температурі, так і в холодильнику. Однак зберігання чаю в холодильнику — це найкращий варіант в основному для вакуумних герметичних пакетів. При покупці великої кількості чаю, який не планується використовувати протягом декількох місяців, можна вакуумувати більшу кількість і зберігати його в холодильнику. Залишити невелику кількість для пиття. Не можна класти відкритий чайний пакетик в холодильник, тому що він збере весь запах їжі і вологи.

Джерело: ukr.media

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *