Всім давно відомо, що класичний білий цукор шкідливий для здоров'я, особливо якщо його багато в раціоні, інформує Ukr.Media.
Він послаблює імунну систему, виводить з організму мінерали і викликає ряд хронічних захворювань. Але чи можна замінити цукор чимось іншим? Зрештою, різниця між несмачним і солодким тортом істотна. На щастя, є й інші солодкі альтернативи цукру, які при цьому також корисні.
Банани
Банани — відмінний і корисний замінник класичного білого цукру. Все, що вам потрібно зробити, це змішати два або три банани з молоком і додати їх прямо в тісто для торта або іншого десерту.
Груші та яблука
Крім бананів підсолодити тісто можна дрібно натертими яблуками, грушами або їх поєднанням. Наприклад, в тісто для кексу можна додати бананово-грушеве або яблучне пюре.
Інжир і фініки
Інжир і фініки є джерелом клітковини і дуже корисні. Тісто завдяки їм стає коричневим, тому ці альтернативи більше підходять для какао-десертів. Однак якщо зміна кольору вас не лякає, то можете сміливо використовувати їх в класичному торті або булочках. Спочатку замочіть інжир або фініки (або і те, і інше) у воді, потім воду злийте, а сухофрукти подрібніть.
Порада! Деякі фрукти (наприклад, банани) підвищують рівень цукру в крові, але все ж в меншій мірі, ніж інші підсолоджувачі. Що стосується сухофруктів, то вони часто містять діоксид сірки, тому краще використовувати сухофрукти з власних (домашніх) джерел.
Кленовий сироп
У кленового сиропу низький глікемічний індекс і низький вміст фруктози (в порівнянні з іншими сиропами), крім того, він містить марганець, залізо і кальцій. Інші рекомендовані сиропи включають рисовий, сливовий, кукурудзяний. Однак врахуйте, що всі сиропи мають високу калорійність, тому необхідно стежити за кількістю.
Мед
При підсолоджуванні тіста замість цукру можна використовувати мед, який крім натурального цукру містить залізо, кальцій, цинк, калій, селен. Однак недоліком є те, що мед втрачає ці мінерали при високих температурах. Так що краще використовувати його в десертах, які не потребують випічки.
Меляса
Містить вітаміни групи B (B1, B2 і B6), а також пантотенову кислоту, кальцій, залізо, калій, хром, цинк, магній. До недоліків можна віднести низький вміст глюкози і фруктози, тому патока має меншу солодкість і, крім того, типовий присмак.
Ксиліт
Зменшує руйнування зубів, утворення зубного нальоту і має більш низьку калорійність. Однак у великих кількостях може викликати проблеми з травленням. Його вплив також не тестувався на годуючих і вагітних жінок.
На закінчення варто сказати, що солодощами взагалі не варто захоплюватися. Однак якщо захочете спекти торт або тістечка, то краще використовувати фрукти замість цукру. І хоча багато вітамінів і мінералів будуть зруйновані високою температурою, такий пиріг буде багатший клітковиною, мати зовсім інший смак і безумовно більш корисний для здоров'я.
Джерело: ukr.media