Головний секрет тіста справжньої італійської піци, від якого залежить смак страви

Багато домогосподарок, намагаючись повторити рецепт італійської піци, у підсумку отримують щось більше схоже на пиріг. Причина — у неправильній технології приготування тіста, стверджують експерти. За їх словами, секрет справжньої піци криється в простих інгредієнтах і правильній ферментації, інформує Ukr.Media.

Фахівці зазначили, що тісто для класичної піци вимагає особливого підходу. У його основі — лише чотири компоненти: один кілограм пшеничного борошна, 680 мілілітрів води, 18 грамів солі та всього один грам сухих дріжджів. Але головне — не склад, а етапи приготування, від яких безпосередньо залежить кінцевий смак страви.

Насамперед необхідно розчинити дріжджі у теплій воді, потім додати 100-150 грамів борошна і ретельно перемішати. Після цього — сіль, а вже потім — решту борошна. Такий порядок дає змогу активувати дріжджі та домогтися потрібної текстури тіста.

Коли маса стане еластичною, її викладають на поверхню, присипану борошном, і ретельно вимішують. Однак, головний етап попереду — тісто потрібно витримати в холодильнику не менше 12 годин. Часто тісто ферментують в холодильнику 24, 48 і навіть 72 години. Саме холодна ферментація надає піці того самого насиченого смаку, який так цінують у Європі.

За низької температури дріжджі працюють дуже повільно. Це дозволяє ферментам борошна розщеплювати складні крохмалі на прості цукри, які потім карамелізуються під час випікання, даючи глибокий, насичений смак скоринці. Також повільно розвивається структура клейковини, що робить тісто більш еластичним і легким для розкачування/формування, а готову скоринку — більш легкою та з "бульбашками". Це також робить піцу легшою для травлення.

Після того як тісто "відпочило", його можна розкочувати, додавати начинку на смак і випікати. Класична італійська піца може бути з будь-яким наповненням, але все починається саме з правильного тіста.

Джерело: ukr.media

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *