Чотири способи заморозити баклажани, щоб вони залишалися смачними і не розвалювалися після розморожування

Заготувати баклажани на зиму можна не лише у вигляді консервованого салату або ікри в банці. Вони гарні і в замороженому вигляді. Як зберегти їх, щоб після розморожування вони не втратили форму і смак, читайте в нашій інструкції.

Баклажани можна додати практично в будь-яку овочеву страву: теплий салат або рагу, запекти на грилі або в духовці, нафарширувати сиром або м'ясним фаршем. Для цього не обов'язково шукати свіжі на ринку — підійдуть і заморожені в домашніх умовах.

Які баклажани можна заморожувати

  • Молоді м'ясисті овочі середнього розміру. Ідеальна вага для заморожування — 200 грамів, довжина — до 20 см. У такому баклажані не буде багато насіння і прожилок.
  • У хорошого баклажана — зелена плодоніжка. Засохла говорить про те, що овоч зняли з грядки занадто давно і він вже розгубив більшу частину корисних властивостей.
  • Правильний баклажан пружний, рівного фіолетового кольору без плям. Занадто світлі овочі, якщо це не спеціальний сорт, швидше за все, не встигли дозріти. На тарілці вони будуть жорсткими і несмачними.
  • Великі можуть виявитися перезрілими: після розморожування такий овоч втратить форму і розмокне.
  • Морозити цілком краще відбірні баклажани без пошкоджень. Якщо ж на овочі є невеликі вм'ятини, обріжте їх і готуйте шматочками.

Підготовка: чи треба замочувати баклажан

Деякі сорти баклажанів можуть гірчити в готовому вигляді. Щоб це зрозуміти, спробуйте сирий шматочок. Якщо не відчуваєте гіркоти, можна сміливо приступати до наступного етапу обробки.

Гіркий баклажан потрібно порізати і опустити на пів години у воду з розведеною в ній сіллю (2 ст. ложки на 1 літр). Простіший варіант: пересипати сіллю часточки сирого баклажана. Через 30 хвилин овоч потрібно гарненько промити і висушити.

Чистити і обробляти

Це справа смаку. Шкірка баклажана повністю їстівна, вона досить тонка, а після термічної обробки стає ще м'якшою. До того ж шкірка допомагає овочу зберегти красиву форму.

Зняти шкірку з плоду варто в тому випадку, якщо хочете приготувати страву з однорідною кремовою консистенцією: соус, суп-пюре або паштет.

Аналогічне правило поширюється на насіння плоду: вичищати його повністю не обов'язково. Але зверніть увагу на колір: насіння правильного баклажана — дрібне і біле. Якщо воно темне зі слідами цвілі, овоч краще викинути.

Варіанти заморожування

Баклажан можна заморожувати практично в будь-якому вигляді:

  • кружечками або півкільцями: підійде для гриля;
  • кубиками: для рагу, супу, соусу і овочевої ікри;
  • цілком: займуть більше місця в морозилці, зате підійдуть практично до будь-якого рецепта

Працювати з продуктом потрібно швидко. Як більшість пасльонових, якщо цей овоч довго лежить на повітрі, м'якоть його починає темніти. Тому різати баклажан потрібно безпосередньо перед приготуванням.

Чотири способи приготування

Кулінари часто скаржаться, що сирі баклажани після розморожування стають несмачними, як ніби гумовими. Інші, навпаки, втрачають форму, перетворюючись на сковороді в кашу. Щоб уникнути цього, пасльонові перед заморожуванням потрібно приготувати будь-яким звичним способом до напівготовності.

  • Обсмажити кільцями або півкільцями. Оптимальна товщина кожного шматочка — 0,5 см. На сковороді з рослинною олією кожній партії пасльонових досить провести по парі хвилин з кожного боку. Смажте на великому вогні, щоб з'явилася золотиста скоринка, але всередині баклажан залишився напівсирим. Сохнути овочі повинні на паперовому рушнику, який заодно вбере зайвий жир з напівфабрикату.
  • Потушкувати на сковороді або в мультиварці: ріжемо дрібніше і готуємо відразу багато.
  • Запекти в духовці цілком або човниками. Вибирайте цей спосіб для баклажанів, в якості яких ви впевнені. Перед запіканням змастіть шкірку рослинною олією і наколіть виделкою або зубочисткою в декількох місцях, викладіть на деко і відправте в духовку на 30 хвилин. Температура — 180 градусів.
  • Бланшувати: опустити на 2-3 хвилини в киплячу воду. Витягнути шумівкою, обсушити і заморозити.
  • Як і скільки зберігати

    Баклажани, порізані крупно, заморожують на плоскій тарілці на відстані один від одного, а потім пересипають в пакет для тривалого зберігання. Так вони не злипнуться.

    Кубики і бруски цього не вимагають, але продукт варто відразу поділити на порції. Пам'ятайте правило: повторно заморожувати овочі не можна.

    Зберігати овочі в морозилці потрібно в герметичному пластиковому контейнері або щільному поліетиленовому пакеті. Скляний посуд з кришкою теж підійде, але займе більше місця.

    Правильно заморожені овочі зберігаються до 12 місяців. Але після пів року в морозилці почнуть втрачати корисні властивості. Тому заготовки осені рекомендують вжити до весни.

    Перед приготуванням розморожувати баклажани не потрібно.

    Що приготувати з заморожених баклажанів

    Все, що ви б зробили зі свіжих. Наприклад, рагу і супи. Овочі стануть відмінним гарніром до м'яса і риби, з них вийде смачна основа для овочевої лазаньї або грецької мусаки.

    Джерело: ukr.media

    Ответить

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *