Чому так часто замість соковитих і ароматних шматочків м'яса ми отримуємо сухувату, жорстку або навіть підгорілу страву? Річ у тому, що приготування справжнього шашлику — це мистецтво, яке вимагає знання певних секретів і дотримання правил, про які багато хто навіть не здогадується, інформує Ukr.Media.
Досвідчені майстри поділилися своїми напрацьованими роками секретами, які допоможуть уникнути найпоширеніших помилок і нарешті приготувати той самий шашлик, який запам'ятається надовго.
М'ясо
Хоча багато жителів мусульманських республік не погодяться, але смачний шашлик можна приготувати з будь-якого м'яса — навіть зі свинини, а не лише з баранини, як запевняють деякі представники.
Головне, м'ясо не повинно бути занадто пісне: не беріть карбонад чи вирізку, беріть шию або лопатку. Жирок повинен бути обов'язково, інакше м'ясо вийде занадто сухим.
Набагато важливіший розмір шматків: вони не повинні бути дрібними. Греки і японці вмудряються готувати свої шашлики крихітними, але справжній шашлик повинен бути великим — так у ньому зберігається більше соку усередині, поки зовнішня частина смажиться. Дрібні шматки готуються швидше і сильніше схильні до висихання.
Маринад
Дивно, але дуже часто м'ясо взагалі не маринується! Іноді обходяться лише сіллю і перцем! Такий простий маринад додає смаку та може допомогти пом'якшити м'ясо.
У крайньому разі, якщо м'ясо жорстке, його можна замаринувати в кисло молочних продуктах таких як кефір, айран або навіть газована мінеральна вода можуть допомогти пом'якшити м'ясо, особливо якщо воно не дуже молоде або ніжне.
Ніколи не варто використовувати оцет — це пережиток радянського часу, що напрочуд вбиває смак шашлику. І вже точно не варто заливати м'ясо майонезом, як роблять багато хто. Майонез при високій температурі горіння може давати неприємний запах та смак. Найкраще просто вибирати хороше м'яке м'ясо.
Ну і звичайно ж, не можна переборщувати зі спеціями, інакше не залишиться ніякого смаку м'яса, а адже тут головне підкреслити його, а не перекреслити. Тому сіль, перець — і все!
Приготування
Але найголовніша помилка невмілих шашличників — це не м'ясо, не маринад і не спеції. Це сам процес смаження.
Навали в мангал вугілля розміром з цеглину, залив все рясно рідиною для розпалювання, кинув м'ясо на розжарене до червоного вугілля, люди чекають, що вийде смачний шашлик. Не вийде!
Вугілля повинно бути дрібним — це раз.
Рідину для розпалювання краще взагалі не використовувати — це два.
Смажити на червоному вугіллі, як тільки згасло полум'я, не можна — це три.
Максимальний жар призводить до того, що м'ясо згорає зовні і залишається сирим всередині. Готувати треба, коли вугілля покриється тонким шаром попелу. Це ідеальний стан вугілля для смаження шашлику. Шар попелу свідчить про те, що піковий жар минув, і вугілля дають стабільне, сильне, але не палюче, а рівномірне тепло. Це дозволяє м'ясу просмажитись зсередини, поки зовні утворюється апетитна скоринка.
І ось тоді-то, друзі, у вас і вийде найсмачніший у вашому житті шашлик.
Джерело: ukr.media