Назва капусти "броколі" бере початок від італійського слова "броко", що в перекладі означає "стебло", і це вже саме по собі відповідає на питання чи "їстівне" стебло цього овоча. Його не прийнято вживати в їжу, так як він досить жорсткий і гіркуватий на смак. Втім, це і не забороняється, особливо якщо броколі виросла на вашому городі. В такому разі стебло можна дрібно натерти і використовувати отриману масу для приготування салатів, млинчиків або супу, інформує Ukr.Media.
Однак в цілому від подібної ідеї все ж рекомендується відмовитися, особливо якщо йдеться про куплений в магазині овоч.
Саме стебло, він же качан, накопичує шкідливі речовини з ґрунту, акумулюючи хімікати, якими міг бути оброблений ґрунт там, де виріс броколі. Для того, щоб разом з їжею в організм не потрапили пестициди і нітрити, від вживання в їжу стебла броколі краще утриматися.
Однак навіть без качана броколі залишається одним з найбільш корисних овочів в раціоні, який повинен входити в раціон будь-якої людини, яка прагне правильно харчуватися. На 100 грам продукту припадає всього 28 ккал, що робить цю капусту ще й дієтичним продуктом.
Броколі є цінним джерелом кальцію, клітковини, цинку, заліза, калію, марганцю, фосфору і сірки. Вона містить вітаміни груп А, В, Е, а також фолієву, нікотинову і аскорбінову кислоти.
Цей продукт можуть призначити при захворюваннях обміну речовин, подагрі, нервових розладах, захворюваннях серцево-судинної системи і роботи шлунково-кишкового тракту, а також в якості надійного шкідництва проти «поганого» холестерину, скупчення якого в організмі загрожує інфарктами та інсультами.
У броколі міститься речовина анетолтрітіон, ефективність якого в боротьбі з онкологією давно доведена вченими. Вона істотно знижує ймовірність появи злоякісних утворень в молочних залозах і прямій кишці. При постійному вживанні броколі в їжу знижується ймовірність розвитку атеросклерозу. Найбільше капуста, що виводить з організму важкі метали і токсини, корисна дітям, літнім людям і вагітним жінкам.
Їстівною частиною броколі є її квіти, і при покупці капусти важливо вибрати зелений і яскравий плід — це говорить про свіжість і стигліть броколі.
Капусту прийнято вживати в їжу в свіжому, вареному, пареному, смаженому або запеченому видах, в якості начинки для пирога або овочевого гарніру.
Джерело: ukr.media