Чому ми неправильно замочуємо, запарюємо родзинки, курагу, чорнослив: 3 серйозні помилки

Що ми робимо не так із сухофруктами. Родзинки, чорнослив, курага, фініки, інжир та інші: які помилки роблять багато любителів вітамінних ласощів.

І що зробити для цих інгредієнтів салату, випічки, гарячих страв — щоб вони були смачними, красивими і зберегли користь.

Помилка №1. Перед замочуванням сухофрукти потрібно помити

У холодній воді.

Родзинки, курагу, чорнослив перед використанням краще замочити. Щоб перекусити у "свіжому вигляді", для салату — і для випічки. Або для додавання у будь-які страви з м'яса, риби тощо.

Це будуть зовсім нові сухофрукти: більш ніжні, соковиті, ароматні і смачні. Вони повністю розкривають смак, аромат — і дещо збільшуються у розмірах.

Ось чому є фраза — сухий, як родзинка.

А якщо підготувати родзинки, інжир, фініки і курагу — вони зовсім інші.

До речі, і для травлення замочені сухофрукти добрі.

Отже: перед замочуванням сухофрукти промивають саме у холодній воді. Якщо родзинки, наприклад, сильно запилені — можна залишити у воді на 5-10 хв і промити.

Чому у холодній? Щоб у гарячій пил та інші забруднення ще більше не прилипали, "заварюючись". І — щоб ті ж родзинки, розм'якшуючись, не вбирали забруднену воду.

Помилка №2. Сухофрукти потрібно не замочити, а запарити (залити теплою або помірно гарячою водою)

Але не всі і не завжди.

А замочування (або запарювання) — це залежить від виду сухофруктів.

Родзинки, чорнослив можна запарювати умовно-гарячою водою (до 40-45 °С) на кілька годин і навіть на ніч. Можна при цьому міняти воду, якщо сухофрукти особливо сухі.

А ось курагу, інжир, фініки гарячою водою на такий тривалий час замочувати не варто: вони швидко розм'якнуть, втрачають щільність — можуть "розползатись". І той же інжир у рази делікатніший за родзинки. І фініки після довгого замочування можуть втрачати смак, щільність. І при замочуванні у окропі тривало сухофрукти втрачають користь: якщо простіше, вона йде у воду.

Хоча — ось запарювала чорнослив і курагу для буряковогo салату на ніч: чорнослив добрий, ідеальний — а курага занадто м'яка.

Звичайно, все залежить від вихідного стану сухофруктів. Але — все одно: більш м'ясисті сухофрукти краще теж замочувати на 1-2 години у трохи теплій воді.

І всі сухофрукти не потрібно заливати окропом: ми ж не узвар варимо.

Як це зробити:

  • Помити у холодній воді;
  • Викласти у банку, каструлю, залити теплою (40-45 °С);
  • Накрити кришкою, залишити від 2-4 год до "на ніч".

Для солодкої випічки сухофрукти можна запарити у міцному чаї без цукру: він збільшить у розмірі, розм'якшить, зробить сухофрукти соковитими, пишними, підкреслить аромат.

Заливають міцним чаєм на 2-4 год, потім промивають, підсушують серветкою.

Для десертів, випічки, для м'яса і риби можна замочити родзинки, чорнослив у ромі (коньяку).

Не у "чистому вигляді": можна розвести водою — 1:1, наприклад або більше.

А можна інакше вчинити. Промиті сухофрукти помістити у банку з кришкою, залити ромом, закрити і добре потрусити. Залишити на 3-5 год або більше.

Так ми отримаємо ароматні родзинки, чорнослив, із чудовим післясмаком. І сухофрукти стають більш м'якими, ніжними.

Помилка №3. Про підхід до пересушених сухофруктів

Як їх врятувати правильно.

Довго запарювати, заливати гарячою водою — часто не дає результату: родзинки просто розмочуються, і ніяк не хочуть розбухати, ставати пружними.

А ось що може допомогти.

  • Замочування у чаї, ромі.
  • У соці цитрусових (лимонний, апельсиновий). Їх кислоти допоможуть сухофруктам вбирати вологу, збільшитись, стати красивими і смачними.
  • І є відмінний метод — запарювання на водяній бані. Ось як парові котлети готуємо — тільки на 15-20 хвилин або трохи більше розпарити родзинки.

Часто рекомендують замочувати у соді. Мовляв, із содою і горох варять — щоб розварився.

І печінку смажать, посипавши содою і потім промивши — щоб не ставала жорсткою.

Але ось незадача: саме у соді замочують яблука, абрикоси, персики для консервування часточками у густому сиропі. Часточки не розпадаються, зберігають щільність і форму.

Мені здається, вся справа у продукті. Сода як луг розм'якшує білкові продукти — ту ж печінку, горох, що містить багато білка. Але сода не сприяє м'якості фруктів.

Хоча — можливо, краще перевірити метод — для однозначного розуміння ефективності. Але це буде вже інша історія. Наша — про те, як зробити сухофрукти соковитими і смачними менш екзотичними методами.

Джерело: ukr.media

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *