Ви чули про PFAS? Ці потенційно шкідливі речовини можуть потрапляти в наш організм різними шляхами — наприклад, через використання паперу для випічки. Ми пропонуємо вам корисні поради та можливі альтернативи, інформує Ukr.Media.
Абревіатура PFAS означає перфторовані та поліфторовані алкільні речовини, які часто називають "вічними хімікатами". Німецьке товариство охорони навколишнього середовища та захисту природи (BUND) зазначає, що ці речовини зустрічаються майже скрізь, а тому їх можна виявити в крові більшості людей. Завдяки своїм водовідштовхувальним та жировідштовхувальним властивостям PFAS використовуються, зокрема, у більшості видів паперу для випічки. Хоча концентрації залишаються в межах встановлених норм, експерт з хімічних речовин BUND Луїза Кернер попереджає, що ці речовини випаровуються при високих температурах і, таким чином, можуть потрапляти в їжу та повітря.
Замість паперу для випічки: використовуйте олію та борошно
Ми рекомендуємо не класти папір для випікання надто близько до нагрівальних елементів духовки і бажано не використовувати його при температурі вище 220 градусів. Однак краще не використовувати його зовсім. Крім того, деко можна змастити жиром і притрусити борошном. Гамбурзький центр захисту прав споживачів радить змастити деко маргарином або термостійкою рослинною олією, а потім посипати борошном або панірувальними сухарями, щоб запобігти прилипанню печива до основи. Інший спосіб — змішати борошно з олією і намазати нею деко.
Не викидайте папір для випікання у кошик для сміття
Для захисту навколишнього середовища папір для випікання можна використовувати кілька разів. Центр консультування споживачів радить очищати папір після використання, щоб видалити крихти та легкі забруднення вологою ганчіркою. Однак, якщо папір має темно-коричневі, обгорілі плями, його слід утилізувати разом із залишковими відходами, а не разом з паперовими відходами, щоб захистити процеси переробки паперу від забруднення PFAS.
Джерело: ukr.media