
То він виходить сухим, як цукат, то раптом підгорає, то залишається прісним і зовсім неапетитним.
Уся справа в тому, що гарбуз — овоч із характером. Він має свої маленькі секрети та вподобання. Щоб він вийшов соковитим, рум'яним, з апетитною карамельною скоринкою, варто знати кілька простих хитрощів. Давайте розбиратися, що ж любить наш осінній красень і як з ним подружитися на кухні.
Хитрість №1. Гарбуз любить "правильний" розмір при нарізці та шкірку
Смак гарбуза визначає розмір шматочків. Занадто дрібні кубики або тонкі скибки — і бути гарбузу пересушеним, перепеченим, а може і навіть пригорілим. І не буде смачних м'ясистих скибок рум'яного гарбуза, соковитих і ароматних: він віддає сік. А чим дрібніша нарізка — тим більша площа, що віддає вологу.
Тому — не варто "дрібнити" при нарізці: швидше гарбуз запікатися не буде. І смачнішим не стане — навіть навпаки.
Оптимальний розмір кубиків — не менше 2 х 2 см, ширина скибок — від 2-3 см.
І не варто очищати гарбуз від шкірки: вона охоронець соковитості та краси гарбуза.
А ще. Великі кубики та скибки простіше запекти з гарною карамельною скоринкою: з дрібною нарізкою так не вийде.
Хитрість №2. Гарбуз любить цукор: про смачну карамельну скоринку
Гарбуз потрібно запікати з цукром: це і смак, і гарна карамельна скоринка — це цукор карамелізується при термообробці.
І у скоринки є ще функція: вона захищає гарбуз від втрати соку. В результаті зверху золота апетитна скоринка, всередині — соковита, ароматна м'якоть.
Як це зробити?
Присипати цукром — поверх рослинної олії, якою ми змастимо гарбуз.
А краще додати цукор в олію разом з прянощами і збризнути шматочки гарбуза або змастити зверху. Або використовувати обидва методи.
Або просто занурити гарбуз в ароматну олію.
Також не забувайте додати сіль для балансу смаку — маленьку щіпку. А цукру — побільше.
Про прянощі. Гарбуз любить карі та куркуму, паприку, корицю.
Він прихильний до розмарину, чебрецю, мускатного горіха.
Поважає мелений чорний перчик, мелений коріандр та подрібнену гвоздику, іноді й лавровий листок.
Спритно розкриває смак у компанії часнику, чарівний з гострим перцем, чилі. Та й просто хороший з тими ж італійськими травами та іншими приправами.
І зубчики часнику хороші серед шматочків гарбуза: дарують приємний аромат, зливаються з букетом прянощів.
Хитрість №3. Він любить олію — і вершкову теж
Гарбузу дуже потрібна олія, інакше він буде схожий на перепечений висушений гарбузовий цукат.
І ми якісно змащуємо, збризкуємо шматочки гарбуза рослинною олією або сумішшю рослинної та вершкового масла.
А можна і поверх викласти шматочки вершкового масла. При запіканні масло розтане, і гарбузові скибочки повільно просочаться ним.
А ось якщо потрібно запекти гарбуз для пюре, соку або салату, там, де золота ароматна скоринка не потрібна — можна запікати великі шматки, не змащуючи олією. Але — потрібно бути готовим до того, що поверхня шматочків буде досить підсушена, вони не будуть такими соковитими.
Хитрість №4. Він не любить довго запікатися і любить фольгу
Незважаючи на жорсткість, гарбуз запікається швидко — і вариться теж. Залежно від розміру нарізки, достатньо 20-30 і до 40 хвилин. І від температури багато залежить, і від духовки.
Але — довго запікати гарбуз не варто: втратить аромат, щільність, пересушиться зверху. Викладати краще в один шар, на відстані.
І — зверху накрити шаром фольги — в першій половині запікання. Потім фольгу зняти — щоб отримати золоту карамельну скоринку.
Температура — від 180 до 200 С. На початку, в середині — 170-180 С, потім температуру варто підвищити.
А щоб гарбуз не пересушувався — є хитрість. Потрібно поставити на решітку поряд ємність з водою — металеву чашку, наприклад. Вода буде випаровуватися, і пара не дасть пересушитися.
І — коротко і швидко: як смачно запекти гарбуз:
З часником, горіхами та чорним перцем
Цікаве поєднання — пікантний, ароматний і смачний гарбуз виходить. Часник ідеально гармонує з волоським горіхом, а чорний перець надає особливої пікантності.
Як приготувати: гарбуз нарізати скибками, збризнути олією, в якій є цукор і чорний перчик, подрібнений часник і мелені в пил волоські горіхи. Викласти на деко, зверху присипати щіпкою цукру. Запікати до готовності, до особливо золотої та рум'яної скоринки.
Карамельний гарбуз з прянощами
Майже класика: гарбуз з карамельною скоринкою та дивним ароматом карі, куркуми та паприки. Аромати не чутні окремо — вони зливаються в один букет смаку. А гарбуз виходить надзвичайно гарний — і запашний.
Як приготувати. Прянощі додають в олію разом з цукром. А цукром зверху можна присипати і поверх до запікання. Запікають на листі при 180-200 С, перевертаючи за необхідності.
Вершковий гарбуз з часником і прянощами. І з м'яким сиром
Гарбуз любить вершкове масло — і вершковий сир теж. Поверх скибок, змащених рослинною олією з прянощами, можна викласти і шматочки вершкового масла, і шматочки моцарели. Гарбуз виходить найсмачніший. А ще — можна просто присипати наприкінці запікання звичайним твердим сиром.
Гарбуз з картоплею, яблуками, селерою і..
Все це різні рецепти — і це найкращі друзі гарбуза. Хороший запечений гарбуз з яблуками та корицею — яблука викладають або трохи пізніше, або нарізають досить великими шматками.
Особливо хороший з картоплею, часником, болгарським перцем і чорним меленим перчиком. Відмінно гармонує з селерою… Взагалі, він дуже доброзичливий — поєднується навіть з грибами, рибою, м'ясом — чим завгодно. Хоча це вже інша історія — не менш смачна.
Джерело: ukr.media



