Що любить запечений гарбуз і як його запекти ідеально у духовці: 4 тонкощі

То він виходить сухим, як цукат, то раптом підгорає, то залишається прісним і зовсім неапетитним.

Уся справа в тому, що гарбуз — овоч із характером. Він має свої маленькі секрети та вподобання. Щоб він вийшов соковитим, рум'яним, з апетитною карамельною скоринкою, варто знати кілька простих хитрощів. Давайте розбиратися, що ж любить наш осінній красень і як з ним подружитися на кухні.

Хитрість №1. Гарбуз любить "правильний" розмір при нарізці та шкірку

Смак гарбуза визначає розмір шматочків. Занадто дрібні кубики або тонкі скибки — і бути гарбузу пересушеним, перепеченим, а може і навіть пригорілим. І не буде смачних м'ясистих скибок рум'яного гарбуза, соковитих і ароматних: він віддає сік. А чим дрібніша нарізка — тим більша площа, що віддає вологу.

Тому — не варто "дрібнити" при нарізці: швидше гарбуз запікатися не буде. І смачнішим не стане — навіть навпаки.

Оптимальний розмір кубиків — не менше 2 х 2 см, ширина скибок — від 2-3 см.

І не варто очищати гарбуз від шкірки: вона охоронець соковитості та краси гарбуза.

А ще. Великі кубики та скибки простіше запекти з гарною карамельною скоринкою: з дрібною нарізкою так не вийде.

Хитрість №2. Гарбуз любить цукор: про смачну карамельну скоринку

Гарбуз потрібно запікати з цукром: це і смак, і гарна карамельна скоринка — це цукор карамелізується при термообробці.

І у скоринки є ще функція: вона захищає гарбуз від втрати соку. В результаті зверху золота апетитна скоринка, всередині — соковита, ароматна м'якоть.

Як це зробити?

Присипати цукром — поверх рослинної олії, якою ми змастимо гарбуз.

А краще додати цукор в олію разом з прянощами і збризнути шматочки гарбуза або змастити зверху. Або використовувати обидва методи.

Або просто занурити гарбуз в ароматну олію.

Також не забувайте додати сіль для балансу смаку — маленьку щіпку. А цукру — побільше.

Про прянощі. Гарбуз любить карі та куркуму, паприку, корицю.

Він прихильний до розмарину, чебрецю, мускатного горіха.

Поважає мелений чорний перчик, мелений коріандр та подрібнену гвоздику, іноді й лавровий листок.

Спритно розкриває смак у компанії часнику, чарівний з гострим перцем, чилі. Та й просто хороший з тими ж італійськими травами та іншими приправами.

І зубчики часнику хороші серед шматочків гарбуза: дарують приємний аромат, зливаються з букетом прянощів.

Хитрість №3. Він любить олію — і вершкову теж

Гарбузу дуже потрібна олія, інакше він буде схожий на перепечений висушений гарбузовий цукат.

І ми якісно змащуємо, збризкуємо шматочки гарбуза рослинною олією або сумішшю рослинної та вершкового масла.

А можна і поверх викласти шматочки вершкового масла. При запіканні масло розтане, і гарбузові скибочки повільно просочаться ним.

А ось якщо потрібно запекти гарбуз для пюре, соку або салату, там, де золота ароматна скоринка не потрібна — можна запікати великі шматки, не змащуючи олією. Але — потрібно бути готовим до того, що поверхня шматочків буде досить підсушена, вони не будуть такими соковитими.

Хитрість №4. Він не любить довго запікатися і любить фольгу

Незважаючи на жорсткість, гарбуз запікається швидко — і вариться теж. Залежно від розміру нарізки, достатньо 20-30 і до 40 хвилин. І від температури багато залежить, і від духовки.

Але — довго запікати гарбуз не варто: втратить аромат, щільність, пересушиться зверху. Викладати краще в один шар, на відстані.

І — зверху накрити шаром фольги — в першій половині запікання. Потім фольгу зняти — щоб отримати золоту карамельну скоринку.

Температура — від 180 до 200 С. На початку, в середині — 170-180 С, потім температуру варто підвищити.

А щоб гарбуз не пересушувався — є хитрість. Потрібно поставити на решітку поряд ємність з водою — металеву чашку, наприклад. Вода буде випаровуватися, і пара не дасть пересушитися.

І — коротко і швидко: як смачно запекти гарбуз:

З часником, горіхами та чорним перцем

Цікаве поєднання — пікантний, ароматний і смачний гарбуз виходить. Часник ідеально гармонує з волоським горіхом, а чорний перець надає особливої пікантності.

Як приготувати: гарбуз нарізати скибками, збризнути олією, в якій є цукор і чорний перчик, подрібнений часник і мелені в пил волоські горіхи. Викласти на деко, зверху присипати щіпкою цукру. Запікати до готовності, до особливо золотої та рум'яної скоринки.

Карамельний гарбуз з прянощами

Майже класика: гарбуз з карамельною скоринкою та дивним ароматом карі, куркуми та паприки. Аромати не чутні окремо — вони зливаються в один букет смаку. А гарбуз виходить надзвичайно гарний — і запашний.

Як приготувати. Прянощі додають в олію разом з цукром. А цукром зверху можна присипати і поверх до запікання. Запікають на листі при 180-200 С, перевертаючи за необхідності.

Вершковий гарбуз з часником і прянощами. І з м'яким сиром

Гарбуз любить вершкове масло — і вершковий сир теж. Поверх скибок, змащених рослинною олією з прянощами, можна викласти і шматочки вершкового масла, і шматочки моцарели. Гарбуз виходить найсмачніший. А ще — можна просто присипати наприкінці запікання звичайним твердим сиром.

Гарбуз з картоплею, яблуками, селерою і..

Все це різні рецепти — і це найкращі друзі гарбуза. Хороший запечений гарбуз з яблуками та корицею — яблука викладають або трохи пізніше, або нарізають досить великими шматками.

Особливо хороший з картоплею, часником, болгарським перцем і чорним меленим перчиком. Відмінно гармонує з селерою… Взагалі, він дуже доброзичливий — поєднується навіть з грибами, рибою, м'ясом — чим завгодно. Хоча це вже інша історія — не менш смачна.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *