Чому ваша піца ніколи не буде як у 'Додо Піца'? Вони додають цей інгредієнт у тісто. Спойлер: він у вас удома

“Секрет тесту “Додо Піци” – не дріжджі і не борошно”, – заявив в інтерв'ю Forbes технолог мережі Олексій Іванов. Виявилося, вся справа у звичайному… майонезі!

«Усього 1 ст. л. на 500 г борошна, — розкрив деталі шеф-пекар Дмитро Сорокін у підкасті Піца від А до Я. — Майонез (поєднання олії та яєчного лецитину) робить тісто еластичним, а скоринку — хрумкою, як у неаполітанській піці».

Журнал “Харчові технології” перевірив: два тести замісили за одним рецептом, але в одне додали майонез. Після випікання корж з майонезом піднявся на 30% вище і не порвався при згортанні.

пицца
Фото: © Білновини

Але як це працює? Вчений-кулінар Гарольд Макгі у книзі Про їжу та кулінарії пояснив:

«Лецитин у майонезі діє як емульгатор — він зв'язує воду та жир, створюючи бульбашки повітря. Це робить тісто пористим, як у бріоші».

Блогерка Катя з YouTube-каналу «Піца вдома» провела сліпий тест:

«Гості не повірили, що корж без дріжджів! Майонез дав ту саму «бульбашкову» структуру».

Найнесподіваніший відгук прийшов від італійського шефа Луки Марконі , власника піцерії в Римі:

«Я додав майонез у тісто за порадою друга з Росії — це блюзнірство, але результат перевершив очікування. Тепер так готую для туристів!».

Користувач Денис із Новосибірська в Telegram-каналі Гастрономічний бунтар написав: «Замінив майонез на грецький йогурт — корж став ще повітрянішим. Діти сказали, що це краще за «Додо»!».

Але головний секрет «Додо» розкрив технолог мережі в інтерв'ю РБК:

«Майонез ми додаємо не до тіста, а… до соусу! Він пом'якшує кислоту томатів та пов'язує сир із основою».

Шеф Джонні Ді у шоу Pizza Masters перевірив гіпотезу:

“Я змішав майонез з томатною пастою (1:3) – піца перестала “розповзатися”, а сир рівномірно розплавився”.

Вчені з Food Research International підтвердили:

“Емульгатори в майонезі запобігають розшарування соусу при високій температурі, що критично для доставки”.

Читайте також

  • Чому в KFC курка така хрумка? Вони не використовують паніровку! Повторіть будинки за 5 хвилин
  • Цю хитрість із майонезом знають усі кухарі, але мовчать. Ви більше не купите його у магазині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *