Харчові добавки: безпечні і шкідливі для здоров’я “Е”

Позначення «E» і порядковий номер позначають харчові добавки, які застосовуються у всьому світі в якості консервантів, підсилювачів смаку, загусників і розпушувачів. Серед них є абсолютно нешкідливі, а є дуже небезпечні!

Набагато легше розбиратися в складі продукту, якщо ви знаєте, що означає ця кодова Е. Це – цифровий код, який визначає додаткові інгредієнти, введені в склад. Якщо код починається з 1, то це харчовий барвник. 2 – це консерванти, 3 – антиокислювачі. 4 – це стабілізатори, 5 – емульгатори, вони зберігають структуру продукту однорідною. Підсилювачі смаку і аромату починаються на 6. Чотиризначний код говорить про наявність підсолоджувачів, інформує Ukr.Media.

Не всі Е шкідливі. Під деякими ховаються зовсім невинні речі на зразок вітаміну С або лютеїну.

Список нешкідливих Е добавок невеликий:

E100 – Куркумін

E101 – Рибофлавін

E106 – Рибофлавін-5

Е160а – Каротин

Е161b – Лютеїн

E300 – Аскорбінова кислота (вітамін С)

E306-Е309 – Токоферол (вітамін Е).

Е440 – Пектин

Е641, Е642 – L-лейцин і лізин (амінокислоти).

Е916, Е917 – Кальцію йодат

З небезпечними для здоров'я Е справа йде гірше. Не купуйте продукти, якщо на їхній етикетці ви знайдете наступні маркування:

Джерело: ukr.media

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *