
Пшоняна каша особисто у мене одна з улюблених, ще з дитинства. Бабуся завжди варила її на молоці, іноді солодку, іноді солону. Але завжди це було смачно.
Пшоно дуже корисне, в ньому багато клітковини, необхідної нашому кишківнику для правильної роботи, багато вітамінів і корисних речовин. Пшоно є в моєму раціоні завжди. Часто готую таку кашу на сніданок, чергуючи з рисовою.
Але не у всіх пшоняна каша виходить смачною. І на це є причини — пшоно треба вміти правильно варити, тоді й каша буде такою, що за вуха не відтягнеш.
Отже, розберемо типові помилки.
Помилка № 1. Вибір пшона не за кольором
Насправді жовтий колір — не завжди показник гарної якості. Набагато важливіше, щоб колір був рівномірним та яскравим.
Головний показник свіжості — це саме насичений, матовий яскраво-жовтий колір. А ось бліде, сірувате або тьмяне пшоно краще залишити на полиці — найімовірніше, воно старе і буде гірчити.
Тільки, звичайно, звертайте увагу, щоб пшоно було чисте, без пилу, камінчиків та іншого сміття, яке іноді зустрічається в упаковках.
Помилка № 2. Купівля пшона в невідповідний сезон
Мало хто знає, точніше замислюється, але пшоно — продукт сезонний, і як у всіх круп, у нього є свій термін зберігання.
Зазвичай збирають урожай пшона наприкінці літа — тоді воно найсвіжіше. Тому звертайте увагу на дату випуску і на термін зберігання.
Чим довше пшоно знаходилося на полицях магазинів, тим більша ймовірність, що воно буде гірчити.
Пшоно добре зберігається приблизно 7-8 місяців, а потім поступово прогоркає і в готовому вигляді гірчить.
Тому найкраще готувати пшоняну кашу восени та взимку. Навесні пшоно може бути вже не дуже хорошим і не дуже свіжим.
Помилка № 3. Не мити крупу
Пшоно — одна з найбрудніших круп. І його обов'язково потрібно ретельно промивати. Інакше у пшона буде неприємний присмак, запах, а сама каша буде гірчити.
Рекомендую залити пшоно водою і трохи перетирати між долонями, щоб відмити краще.
Потім, потрібно залити вже промиту крупу окропом і потримати так хвилин 10, потім воду злити — так ви точно позбудетеся гіркоти.
Хтось доводить кашу до кипіння, потім зливає воду і варить вже на другій воді, що теж непогано.
Воду при промиванні пшона потрібно міняти до 7-10 разів. Поки вода від пшона каламутна — доведеться мити. Зате ви отримаєте дійсно смачну кашу.
Помилка № 4. Варити одразу в молоці
У багатьох господинь давно склався стереотип, що пшоняна каша — це зазвичай солодка молочна каша для сніданку.
Але ось варити її відразу на молоці вкрай не рекомендую.
Річ у тім, що в молочному середовищі крупа розварюється набагато гірше і довше. До того ж, молоко може легко пригоріти, поки пшоно дійде до готовності. Тому варити пшоно потрібно у воді, а потім, наприкінці, вже можна додати гаряче молоко.
Заливаємо чисту крупу гарячою водою в пропорції 1:2, як зазвичай, і варимо на невеликому вогні.
Коли каша близька до готовності, нагріваємо окремо молоко, і заливаємо кашу наприкінці, перемішуємо.
Альтернативою звичайному молоку може стати будь-яке рослинне, наприклад, кокосове, а також топлене молоко або вершки. Виходить дуже смачно в будь-якому варіанті.
Помилка № 5. Варити із закритою кришкою
Багато хто думає, що якщо варити кашу із закритою кришкою, то крупа звариться швидше. Це правда, але результат може вас не влаштувати.
Насправді, тут все залежить від того, яку кашу ви хочете отримати. Якщо варити із закритою кришкою, волога не випаровується, і каша вийде більш в'язкою та кремовою.
Якщо ж ваша мета — розсипчаста каша, де кожна крупинка окремо, тоді кришку краще тримати відкритою, а вогонь зробити дуже повільним. Так зайва волога випарується, а каша набуде тієї самої «пухової» текстури.
Варіацій пшоняної каші дуже багато.
Особисто я просто обожнюю молочну пшоняну кашу із сухофруктами. Влітку можна варити зі свіжими ягодами.
Взимку в кашу можна додати корицю, інші прянощі або цедру апельсинів-мандаринів, а також гарбуз.
Іноді я варю несолодку пшоняну кашу і додаю в неї тертий або вершковий сир — такий собі виходить ситний і смачний обід або вечеря.
Джерело: ukr.media



