Забудьте про магазинний майонез з його стабілізаторами та дивним післясмаком.
Домашній – неймовірно смачний, свіжий та натуральний – готується буквально за хвилину, якщо знати один секрет.
Вам не потрібні особливі навички, тільки занурювальний блендер (або навіть віночок) і кілька інгредієнтів: 1 свіже яйце (кімнатної температури!), 1 столова ложка лимонного соку або оцту, 1 чайна ложка гірчиці (діжонської або звичайної), 200-250 мл оливкова), сіль, щіпка цукру за смаком.

Секрет швидкості – у правильній послідовності та техніці змішування.
Візьміть високу склянку або вузьку ємність, куди щільно входить головка занурювального блендера.
Викладіть інгредієнти знизу нагору саме в такому порядку: яйце, лимонний сік/оцет, гірчицю, сіль, цукор. Зверху акуратно влийте олію. Чи не перемішуйте!
Поставте блендер на дно склянки, увімкніть його на максимальну потужність і тримайте нерухомо 10-15 секунд. Ви побачите, як біля дна почне утворюватися біла емульсія. Тепер повільно піднімайте блендер нагору, не вимикаючи.
Весь процес займе не більше 20-30 секунд – і олія повністю перетвориться на густий, однорідний, білий майонез.
Якщо використовуєте віночок: збивайте жовток (можна ціле яйце) з гірчицею, сіллю, цукром і оцтом/лимонним соком до легкого піноутворення.
Потім, не перестаючи збивати, вливайте масло тонким-тонким струмком. Це вимагає більше часу (хвилина-півтори) та зусиль, але результат той самий.
Чому це працює? Гірчиця та лецитин у яйці – природні емульгатори. Вони зв'язують олію та водну складову (лимонний сік/оцет, волога з жовтка) у стійку емульсію.
Ключ – починати збивання з дна, де зосереджені емульгатори, і поступово підніматися.
Готовий майонез зберігайте у холодильнику до 3-4 днів. Ви будете вражені його чистим, насиченим смаком та кремовою текстурою – магазинному таке і не снилося.
Читайте також
- Фрікадельки тануть у роті! Секрет ідеального супу, який приховують бабусі
- Смачніше магазинного у 10 разів: корисний кетчуп за 15 хвилин